Foodfotografie tips van een expert! Interview met Lucie Beck

Wij hebben een kijkje in de keuken gekregen van foodfotograaf en business coach Lucie Beck. Nou, eigenlijk niet in de keuken, want gek genoeg is ze niet zo van het koken. Maar wel van het fotograferen, stijlen én ondernemen!

Lucie Beck is een bekende naam in de foodfotografie wereld en daarom besloten we haar te interviewen.

Lucie maakt ontzettend mooie foto’s en is een kei in styling. Maar ze is ook een echte ondernemer! Onlangs heeft ze haar MyLucie Membership gelanceerd, een community waar je ook nog eens ontzettend veel kan leren.

Fotograaf & Stylist

Maar wie is Lucie eigenlijk?

Lucie Beck is stylist, fotograaf, inspirator, creator en business coach. Wonend in Breukelen met haar lief en 3 zoontjes.

Sinds 5 jaar is ze actief als fotograaf en stylist. Ze is begonnen als food fotograaf en stylist, waar ze werkte voor verschillende online food companies en magazines. Ze werkte ook mee aan kookboeken en fotografeerde voor zakelijke klanten, zoals restaurants, cateraars en foodmerken.

Interview

Q: Hoe ben je begonnen met foodfotografie en wat vind je er zo leuk aan?

Lucie: “Ik ben er bij toeval ingerold. Ik was op ontdekkingstocht op gebied van styling en fotografie. Op een dag was ik bij een brocante zaak foto’s aan het maken, als een soort barterdeal met de eigenaar.

Er werd door haar man de grap gemaakt, “Moeten we niet een stoere mannen foto maken met friet en hamburgers?” Zo gezegd zo gedaan. Bij een restaurant aan de overkant friet en een hamburger geregeld en met de handen van de man erbij een foto gemaakt.

Die foto’s waren zo tof geworden dat ze vroegen, “Wat is je uurtarief?” Een uurtarief had ik nog niet en toen kwam het besef dat ik me moest gaan focussen. Ik ben alles gaan leren op het gebied van foodfotografie! Gaan freestylen en oefenen om zo lekker veel meters te maken.

En wat ik er zo leuk aan vind? Ik vind het super om met fotografie én styling bezig te zijn. Dus niet alleen fotografie, maar ook de styling van mijn onderwerp. Bezig zijn met dingen als: welke compositie is mooi bij een bord, hoe komt die cocktail mooi op de foto, hoe valt het licht en hoe ga je om met kleurgebruik? Alles wat erbij komt kijken en de creativiteit, dat maakt deze tak van fotografie zo leuk.”

Soms valt het foamboard op die mooie slagroomtaart en kan je alles weer opnieuw doen… Het hoort er een beetje bij.

Q: Is foodfotografie een branche waar je makkelijk klanten in kan vinden?

Lucie: “Je moet wel even doorzetten, vind ik. Niet gaan zitten afwachten, maar ook op klanten afstappen. Reach out, laat jezelf zien! Zorg dat je social media kanaal klopt, begin bijvoorbeeld een blog en zorg dat je website goed voor elkaar is. Ik geloof in actie ondernemen en ik denk dat als je eenmaal doorzet, de klanten ook naar jou toe gaan komen. Zeker als je jezelf ook meer ontwikkelt als fotograaf en stylist.”

Q: Hoe kom je aan al die mooie gerechten en locaties?

Lucie: “Als ik voor een kookboek samenwerk dan kookt iemand anders. Ik ben eerlijk gezegd geen kokkin, ik focus liever op de fotografie en styling. Dus in dat geval bedenkt iemand anders de gerechten, doet de boodschappen en kookt.

Ik werk dus regelmatig samen en ik fotografeer het liefst in mijn eigen studio. Ik heb hier namelijk al mijn props, achtergronden en eigen styling elementen.”

Er zijn wel kleine trucjes om het eten er net iets mooier uit te laten zien. Maar het moet er wel blijven uitzien zoals het echt is.

Q: Gebruik je wel eens trucjes om het eten mooier te laten lijken?

Lucie: “Dat denken heel veel mensen, maar valt best mee! Vaak wordt het eten ook echt opgegeten. Zeker bij grotere shoots is het gelijk ook de lunch. Dan kan je natuurlijk geen haarlak op de salade spuiten.

Ik heb wel een spuitfles met water. Om bijvoorbeeld tomaatjes er fris uit te laten zien of voor op sla. Je kan om iets te laten glimmen, zoals vlees, er olijfolie op smeren.

Er zijn dus wel kleine trucjes om het eten er net iets mooier uit te laten zien. Maar vaak hoor ik van een klant dat het er wel uit moet zien zoals het echt is. Dat het niet totaal anders is. Of in het geval van foto’s bij een recept, ook dan moet het wel realistisch blijven. Mensen moeten bij een recept wel het idee krijgen dat het uitvoerbaar is.”

Q: Je geeft ook cursussen, hoe help jij andere fotografen en waarom ben je dit gaan doen?

Lucie: “Ik was zelf lang op zoek naar een cursus over foodfotografie. Daarom ben ik best wel snel les gaan geven. Hiervoor had ik overigens een bedrijf in creatieve workshops en was ik het lesgeven al gewend.

Ik vind het super leuk om te doen! Kennis delen, anderen helpen en zien groeien, ik ben dan helemaal in mijn element. Heerlijk om tijdens een sessie te zien dat een kwartje valt. Daar ligt mijn focus nu het meest. Vooral bij het MyLucie Membership om zo anderen te helpen en kennis te delen.”

Ik geloof in actie ondernemen en ik denk dat als je eenmaal doorzet, de klanten ook naar jou toe gaan komen.

Q: Als je één tip zou kunnen geven om te starten in de food fotografie, wat zou dat zijn?

Lucie: “Gewoon zo snel mogelijk beginnen met een (online) portfolio! Ook al ben je nog niet op het punt waar je wilt zijn of is je website nog niet helemaal af is. Websites zijn sowieso nooit af. Maar het is je online visitekaartje, in deze tijd heel belangrijk. En als je het leuk vindt begin dan met bloggen. Daar heb ik veel aan gehad want ik ben goed vindbaar in Google.”

Q: Als je nu iets anders zou kunnen doen, wat had je anders gedaan als beginnende fotograaf?

Lucie: “Ik zou niet zo heel veel anders hebben gedaan. Juist door fouten te maken, heb ik ook veel geleerd. Misschien zou ik iets beter opletten in communicatie met de klant. Wees vooral goed duidelijk.”

Q: Hoe belangrijk is een goede website voor jou?

Lucie: “Heel belangrijk zoals ik al eerder genoemd heb. Ik ben nog steeds aan het updaten en een website is dus nooit af.

Daarnaast vind ik bloggen ook heel leuk. Ik ga er ook weer een prioriteit van maken om zelf te gaan bloggen. Ik vind het leuk om te doen en zo interview ik ook elke twee weken een andere fotograaf. Bloggen en aandacht aan mijn website besteden werkt voor mij goed.”

Q: Gaat er ook wel iets mis tijdens een shoot?

Lucie: “Elke foodfotograaf kent het wel. Dat je een setting hebt opgebouwd en dat deze setting dan enigszins in elkaar stort. Een wit foamboard dat valt op een mooie slagroomtaart bijvoorbeeld. Dan kan je alles weer opnieuw doen… Maar het hoort er een beetje bij.”

Meer over My Lucie

Het helpen van andere fotografen

Lucie is meer dan ‘alleen’ fotograaf. Een groot deel van haar tijd gaat naar het helpen van andere fotografen. Dit doet ze in haar eigen studio in Breukelen. Die overigens ook te huur is. Ik heb er al een mooie Personal Branding shoot gedaan.

Sinds Corona is Lucie steeds meer online les gaan geven, maar ook 1-op-1 les is iets wat ze graag doet. De online lessen gaan natuurlijk over foodfotografie, maar ook over het maken van je eigen backdrops.

Ze verkoopt ze ook haar eigen backdrops, die wereldwijd gekocht worden.

HE(ART) traject

Wil je nog meer de diepte in? Lucie geeft ook business coaching voor fotografen. Onlangs is haar HE(ART) traject gelanceerd. In 3 maanden trekken jullie samen op. Ze coacht je 1:1 op jouw aanbod, marketing en fotografie en styling skills. 

Maar waarom business coaching?

Lucie: “Op een gegeven moment kan je mooie plaatjes maken, maar wat dan? Hoe kom je aan je klanten en hoe bepaal je je tarief? Heel veel vragen die veel fotografen hebben als ze beginnen. Ik hoop hiermee fotografen te helpen, want ik ben natuurlijk ook ooit zo begonnen. Ik heb veel ervaring opgedaan en ook fouten gemaakt, en die kennis draag ik graag over aan anderen. Ik ben namelijk een open als een boek en deel veel.”

Home » Blog » Foodfotografie tips van een expert! Interview met Lucie Beck