Voorkom deze 3 fouten als fotograaf (en de oplossingen)

Als startende ondernemer ontsnap je niet aan een paar keer vallen en opstaan. Maar ik hoop je een paar misstappen te helpen voorkomen.

Ik onderneem al zo’n 12 jaar. Al tijdens mijn studie kreeg ik mijn eerste klussen en begon ik geld te verdienen met fotografie. In al die jaren heb ik veel geleerd. Heel veel… En gelukkig maar, want met elke les blijf ik groeien. Maar dat ging niet zonder vallen en opstaan.

Iedereen maakt fouten en ik deel mijn grootste fouten met jullie.

Fout 1: Denken dat alles alleen moet

Ik had geen vliegende start in fotografie. Vol bewondering kan ik kijken naar jonge fotografen die al vrij snel veel klanten hebben, een prachtig portfolio opbouwen en binnen 2 jaar een prachtig bedrijf hebben staan.

Maar dit werkt niet voor iedereen zo, en dat is ook oké.

Iedereen volgt zijn eigen weg. Toch had mijn beginfase wel een stuk korter gekund als ik niet alles alleen had willen doen.

Geen kennis van ondernemen

Ik dacht dat ik alles zelf moest kunnen. Hulp vragen kwam niet in me op.

Door heel veel te fotograferen, mijn opleiding Communicatie en de fotovakschool had ik een goede basis. Maar op die plekken leerde ik niets over ondernemen. En dus bleef ik als startende ondernemer te lang in de hobby modus hangen.

Ik vond geld vragen lastig en ik nam elke klus aan die op mijn pad kwam. 

Leren is goed

Totdat ik erachter kwam dat we elkaar zoveel kunnen leren. En dat leren juist iets goeds is. Je hoeft niet alles meteen te weten en te kunnen. Blijven groeien is iets wat nooit stopt.

Door te leren van anderen kwam ik verder en werd ik professioneler. Door uit te besteden en te investeren kreeg ik extra tijd. En door coaching sessies en workshops leerde ik wat echt bij mij past.

Fout 2: Niet naar je gevoel luisteren

Ik wilde fotograaf worden en dat lukte, maar ik miste focus. Productfotografie, landschap, portretten, studio fotografie, bruiloften… ik deed alles. Als het maar geld opleverde.

Ik kwam er snel achter dat producten fotograferen mij niet blij maakt.

Vertrouw je onderbuikgevoel

Ken je dat onbestemde gevoel in je buik als er iets op je pad komt waar je niet gelukkig van wordt? Maar ik luisterde er niet naar, want ik was toch fotograaf? En nee zeggen zou minder inkomsten betekenen.

Ik handelde uit angst en onzekerheid. Bang om klanten te verliezen, bang om geld te verliezen en bang om nee te zeggen. Dus bleef ik klussen aannemen waar ik niet gelukkig van werd. Zo zonde!

Ruimte maken

Want door tijd te besteden aan klussen die ik niet leuk vond en waar ik daardoor ook minder goed in was, had ik minder tijd over voor mijn talenten. En dus minder tijd over voor focus. Minder tijd om de onderdelen waar ik goed in ben te ontwikkelen, te verbeteren en uiteindelijk daar meer geld mee te verdienen. 

En het allerbelangrijkste: waarom zou je iets doen als je er totaal niet gelukkig van wordt? Door nee te zeggen en te luisteren naar dat onderbuikgevoel maakte ik meer ruimte voor geluk, groei en ontwikkeling.

Fout 3: Bang zijn om geld te vragen

Geld vragen, ik heb het altijd lastig gevonden. Het liefste zou ik mijn fotografie met iedereen delen. Maar van waardering alleen kan je niet leven. En geld verdienen is niet erg. Het geeft je vrijheid en mogelijkheden. En het geeft je de ruimte om weer meer te delen.

Toch heb ik lang voor te weinig geld gewerkt.

Omslag maken

Doordat ik alles zelf wilde doen en focus miste, voelde ik mij niet professioneel genoeg om voldoende geld te vragen voor mijn diensten.

En ja, als je net start dan zijn je prijzen natuurlijk lager. Maar ik had inmiddels al een aantal jaar ervaring. Ik was geen startende ondernemer meer en toch had ik angst bij elke offerte die de deur uit moest.

Door fout 1 en 2 aan te pakken maakte ik vanzelf een omslag en daarmee veranderden ook mijn prijzen. 

Inventariseer jouw financiële situatie

Daarnaast is het zeker de moeite waard om eens goed te kijken naar jouw financiële situatie. Wat zijn je kosten (privé en zakelijk), wat zou je willen verdienen en hoeveel uur wil je werken?

Door goed op te hoogte te zijn van jouw financiën, weet je wat je moet vragen en kan je hier ook achter staan. 

Wat is jouw verhaal?

Door op alle vlakken in je onderneming stappen te zetten, groei je als ondernemer. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Wil jij ook groeien of wil je eens sparren met mij? Ik bied mentor sessies aan waar je me alles mag vragen. Iets voor jou?

Mandy Brander, fotograaf
Foto door Chapter Photo in The White Door Studio
Home » Blog » Voorkom deze 3 fouten als fotograaf (en de oplossingen)