Styling tijdens je fotoshoot | Interview met stylist Debbie

Waarom een stylist inzetten bij jouw fotoshoot?

Kleding is ontzettend belangrijk voor het eindresultaat van de foto. Maar niet iedereen vindt het even makkelijk om kleding te kiezen voor zijn of haar personal branding fotoshoot.

Uiteraard denk ik met je mee vanuit mijn ervaring als fotograaf, maar ik ben geen stylist. Dit is echt een vak apart. Een goede stylist kan een enorme meerwaarde bieden voor je foto’s. 

Om tot een goed resultaat te komen kijkt een stylist echt naar wie jij bent en wat je wilt uitstralen. Op die manier klopt het complete plaatje en is het een waardevolle toevoeging aan je personal branding fotoshoot. Deze informatie blijft bij je, ook na de fotoshoot, waardoor het een duurzame investering is. 

Stylist Debbie Hendriks

Inmiddels heb ik al een paar keer mogen samenwerken met Debbie. Ze heeft voor meerdere klanten de styling mogen verzorgen en de samenwerking met haar was erg fijn.

Maar wie is Debbie? Hoe werkt ze en wat is er belangrijk bij styling? Ik vroeg het haar.

En deze foto’s? Die heb ik onlangs van haar gemaakt in Studio Workmode in Apeldoorn. Met uiteraard de gave styling door Debbie zelf! 

Interview: “Het belangrijkste woord voor mij is identiteit. Styling zet je visie kracht bij.”

Kan je iets meer over jezelf vertellen? 

“Ik ben Debbie, 42 jaar en kom uit een klein gezellig dorpje in de buurt van Nijmegen. Ik ben een echte boys-mom: lekker stoeien, klimmen en klauteren. Maar dat wil niet zeggen dat je me niet in een jurk zal zien.

Ik heb op het hoofdkantoor bij H&M gewerkt. Een drukke fulltime baan. En toen ik moeder werd, lukte het niet meer om het te combineren met mijn privé leven. 

Ondertussen merkte ik dat veel vrouwen geen idee hebben waarin ze zichzelf een dikke tien voelen en hoe ze zichzelf kunnen onderscheiden. Iets wat wel mogelijk is! Daarom ben ik 4 jaar geleden ondernemers en vrouwen gaan helpen om de kracht van styling in te zetten voor hun (personal) branding.”

Waarom heb je voor styling gekozen? Wat vind je er zo leuk aan?

“Het meest fascinerende aan styling is dat het zoveel meer is dan een stuk stof. Van buiten stralen = je vanbinnen goed voelen. Dát is de kracht van sensitieve styling. Mijn styling gaat gepaard met naar binnen kijken en dat verveelt nooit.

De enorme diversiteit in stijlen en trends, van Parijs tot New York en van minimalistisch en bombastisch zorgen ervoor dat ik mijn creativiteit en lef erin kwijt kan.” 

Hoe werk je? Hoe werkt styling voor een fotoshoot? 

“Als je met mij gaat werken krijg je zoveel meer dan alleen de styling voor de shoot. We gaan eerst samen op styling reis. Welke stijl is nou écht jouw stijl en waar wil je naartoe? In deze fase leer je veel over je persoonlijke stijl. 

Gevolgd door een adviessessie. Hierin bespreken we de shoot en bepalen we het thema van shoot. Stijladvies is een onderdeel hiervan en hierin verwerk ik mijn visie.

Daarna is het shopping time! Ik stel, afhankelijk van de wens van de klant, zo’n 7 tot 10 outfits samen. Allemaal uniek, en verwacht bij mij geen perfect matchy matchy, daar hou ik niet van. Je mag gezien worden. Uiteraard zorg ik er wel voor dat alles perfect bij jou en jouw brand past. En belangrijk in mijn styling; het is alles behalve dertien in een dozijn. Er is al zoveel van hetzelfde online te zien.

De volgende stap zijn de voorbereidingen voor de shoot. Hoe bouw je de kledingsets op? Hoe stijl je een outfit helemaal af en hoe poseer je met de outfits? Ik denk hier allemaal bij mee.

En heb je echt specifieke wensen? Er is van alles mogelijk en ik denk graag met je mee. Misschien wil je advies over kleding die je hebt of wil je echt persoonlijk met mij gaan shoppen. En ook coaching is mogelijk.”

Wat is de toegevoegde waarde van styling? 

“Het belangrijkste woord voor mij is identiteit. Styling zet je visie kracht bij. Je communicatie kan nog zo goed zijn, als je outfit niet meegroeit klopt het plaatje niet. Dan trek je de verkeerde klanten aan en benut je je potentie niet. 

De massa presenteert zich als de rest van de massa. Als je je wil onderscheiden tussen het enorme online aanbod moet je dat ook uitstralen in je kleding. Onderscheiden en branding werkt overal in door. 

Hoe je visueel tot uiting komt is belangrijk voor je merk. Kleding is een gemakkelijke weerspiegeling voor mensen om een ​​indruk van je te krijgen.”

Wat doet goede styling met je?

“Het haalt je uit je comfortzone en dat voelt zo lekker. Het geeft je kracht en zelfvertrouwen. Daarom is een branding shoot inclusief styling zoveel meer als alleen de prachtige foto’s.” 

Hoe weet je wat er bij je klanten past? 

“Dat vind ik de allerleukste uitdaging. Ik ben een gevoelsmens en kan goed luisteren. Daarnaast heb ik 24 jaar ervaring in styling. Veel trends en stijlen heb ik al voorbij zien komen en ik ben gek op allerlei stijlen. Van Bohemian tot super klassiek. Ik weet wat er in de mode wereld speelt en durf een stap verder te gaan. 

Ik stijl mijn klanten altijd in andere items dan dat ze verwachten en dat pakt altijd goed uit. Dat is de toegevoegde waarde van een stylist, iemand die je uit je comfortzone kan halen, maar op zo’n manier dat je je nog steeds jezelf voelt.”

Ben jij ook bij de fotoshoot zelf?

“Het liefste ben ik bij een shoot aanwezig. Op die manier kan ik je een stukje ontzorgen en meekijken hoe de kleding uitkomt op de foto. Ook denk ik mee wat werkt qua poses in combinatie met een specifieke outfit. En vergeet ook haar en sieraden niet, ook daar ondersteun ik in.

Het is zo zonde als die ene sexy split niet op beeld staat of een oorbel wegvalt door een pluk haar. Het zijn de details waardoor een foto nog sterker wordt.Daarnaast is het fijn om hulp te krijgen bij de wissels en het klaarleggen van de outfits. Dan kan jij je volledig richten op de aanwijzingen van Mandy en plezier hebben tijdens de fotoshoot.”

Hoe ervaar je de samenwerking met mij? 

“Heerlijk! Je bent professioneel, vastberaden en beiden we gaan voor het beste resultaat. We waren meteen tijdens de eerste fotoshoot al op elkaar ingespeeld. Naast professionaliteit vind ik een ongedwongen sfeer belangrijk. Juist dan is iedereen op z’n best en komen we tot het beste resultaat. Dan is iedereen op zijn best en komen we tot het beste resultaat. Ik voelde na 1 minuut al dat het goed zat.”

Wat is jouw ultieme styling tip? 

“Laat je niet afleiden! Trends komen en gaan; ontdek wat bij jou past. Je kan veel maar dan ook véél meer aan dan jij denkt.

Besef dat styling en het ontwikkelen van je eigen stijl tijd kost. Neem die tijd en zie het als een investering in jezelf. Het helpt natuurlijk als je hulp vraagt aan de juiste personen. Dat is niet per se je partner of je één van je vrienden, die hebben er vaak een andere kijk op. Kijk eerst naar stijl en dán naar kleur. Het complete plaatje is belangrijk en besef dat investeren in je stijl een duurzame investering is.”

Meer weten over Debbie?

Wil je meer weten over Debbie haar werk of haar volgen op Instagram?

Home » Blog » Styling tijdens je fotoshoot | Interview met stylist Debbie