6 tips voor mooie portretfoto’s | Personal Branding fotografie

Portretfotografie, je kan wel zeggen dat dit mijn ding is. Ik ben gek op het maken van mooie portretten. Voortkomend uit mijn liefde voor beauty en mode fotografie, en ik fotografeer nou eenmaal graag mensen. Dit alles komt terug in mijn Personal Branding fotografie

Ik heb al vele ondernemers op de foto mogen zetten en ook mijn fotoshoots inclusief locatie zijn gewild. Maar hoe maak ik zulke foto’s?

Wat maakt een Personal Branding portretfoto goed? Ik geef je een inkijkje in mijn werkwijze en mijn top 6 tips!

Tip 1. Ga voor het beste licht!

Licht is alles in fotografie. Klinkt misschien logisch, maar zeker als je begint, kan dit nog niet zo makkelijk zijn. Werken met licht moet je leren en dat leer je door veel te doen en goed te kijken. 

Ik kijk dan ook altijd kritisch naar iemands gezicht als ik ze fotografeer (en benoem natuurlijk dat ik niet kritisch kijk vanwege die persoon, maar vanwege het licht). Ik let op schaduwen, hoe het licht op het gezicht valt en of binnenlampen niet te aanwezig zijn. Meestal doe ik de lampen gewoon uit en werk ik alleen met natuurlijk licht. 

En dan mijn belangrijkste tip: Kijk naar de ogen. Zie je geen licht in de ogen? Dan kan een portret levenloos worden. Zeker bij een close-up! Dan wil je licht in iemands ogen zien. 

Zorg voor licht in de ogen, dat maakt een portretfoto levendig.

Maar wat doe je als het licht even niet zo goed is? Ga op zoek naar een raam! En ja, soms valt hiermee een groot deel van je locaties af. Maar ook op één plek kan je door verschillende standpunten creatief zijn.

Ik werk het liefste met natuurlijk licht, maar heb mezelf ook werken met flitsers aangeleerd. Zo kan ik altijd bijspringen met extra licht als het nodig is. Dit jaar heb ik de Profoto B10plus aangeschaft en ik moet zeggen ik ben fan! Wat een heerlijke lamp. Een investering, maar het compleet waard als je op veel moeilijke lichtsituaties komt. 

Tip 2. Geef voortdurend aansturing

Tijdens mijn cursussen portretfotografie zie ik dat aansturing een onderdeel is waar veel fotografen mee worstelen. Je bent bezig met het licht, de positie en dan vergeet je nog wel eens goede aanwijzingen te geven. 

Maar aansturing is zo ontzettend belangrijk voor het eindresultaat. 

Tenzij iemand een professioneel model is of heel vaak op de foto gaat, weten de meeste klanten helemaal niet wat ze moeten doen. En als jij vergeet aanwijzingen te geven, voelt de klant zich sneller onzeker en verloren. Of ze blijven hangen in veilige poses en dat zie je terug op de foto’s

Hoe ik het aanpak? 

Ik praat ontzettend veel tijdens een fotoshoot. Ik geef continu aanwijzingen en laat ze van alles en nog wat doen. Vaak zijn het herhalingen maar door af te wisselen met kleding en plekjes creëer je toch veel diversiteit. 

De klant is druk bezig met mijn aanwijzingen opvolgen en heeft zo geen ruimte om onzeker te zijn en voelt dat er sturing is. 

Tip 3. Bepaal de juiste gear

Ook je gear is natuurlijk belangrijk. En dan bedoel ik vooral de lenzen. Ik zweer bij de 50mm lens (op fullframe). Ik werk met de art lens van Sigma (1.4) voor Nikon. Die lens is er ook voor Canon en Sony.

Deze lens geeft voor mij zoveel scherpte. Iets wat ik heel belangrijk vind bij een goede portretfoto. Daarbij komt 50mm in de buurt bij wat onze ogen ook waarnemen en geeft het weinig geen vertekening. 

Zoomlenzen zijn fijn bij events of bruiloften, waar je snel moet schakelen, maar bij een portretfoto heb je de tijd en ruimte om voor een hoge kwaliteit vaste brandpunt lens te gaan. Daarbij blijf je door deze afstand dicht bij de klant en kan je bijna altijd uit de voeten in een krappe ruimte. Werkelijk al mijn personal branding foto’s zijn gemaakt met de 50mm! 

Maar zoek wat voor jou werkt en wat bij jou past. 

Tip 4. Locatie & Styling

Voor een goede foto is meer nodig dan alleen jouw vaardigheden. Van een lelijke gymzaal kan ik geen high-end locatie maken (al denk ik dat ik nog steeds een vette foto zou kunnen maken). Je maakt het jezelf zoveel makkelijker als je voor een mooie locatie kiest. En ook de styling en kledingkeuze dragen bij aan de algehele look van de foto. 

Wil jij high-end uitstralen? 

Zorg dan ook voor een high-end locatie en geef je klanten advies over kleding. Of regel bijvoorbeeld een stylist of visagist. Van alles is mogelijk! 

En let bij de locatiekeuze of het wel genoeg licht binnenlaat als je niet wilt flitsen. Een locatie met veel diversiteit helpt ook voor de mooiste shots! 

Wil je elke 3 weken gratis tips ontvangen?

In mijn nieuwsbrief voor fotografen deel ik praktische tips over fotografie & ondernemen. Ik neem je mee in mijn leermomenten en ontdekkingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip 5. Bepaal je eigen stijl

Het leuke van fotografie is dat het een creatief beroep is en je jouw stempel op je werk kan drukken. Bepaal je eigen stijl. Heb je die nog niet? Ga dan vooral veel oefenen en kijk wat bij jou past. 

Jouw stijl bepaal je door de hoeken die je kiest, maar ook de instellingen. Zo werk ik altijd met scherptediepte, maar niet te veel. Ik vind het belangrijk dat het gezicht goed scherp is en dat hier de focus op licht. De rest mag minder scherper zijn. Dit geef focus en rust een foto. 

Daarom fotografeer ik zelf meestal op diafragma 2 tot 2.8. Door te werken met de 50mm krijg je nog steeds genoeg omgeving in beeld. Zou ik namelijk werken met bijvoorbeeld een 105mm? Dan krijg ik met diafragma 2 veel meer scherptediepte. Maar dit geeft ook een andere look aan een foto. 

Probeer dus vooral uit wat voor jou werkt en kijk eens naar werk wat jou aanspreekt. Hoe zijn die foto’s gemaakt? 

Je stijl bepaal je natuurlijk ook met je nabewerking! Hou je van contrast, veel kleur of juist weinig kleur? De opties zijn eindeloos. 

Ikzelf ga altijd voor een zo natuurlijk mogelijke look en ik hou van die haarscherpe foto’s. Dat begint al bij goede gear, het juiste licht en instellingen, maar dit versterk ik met extra contrast. Ook hier geldt weer: proberen, proberen en proberen! 

Tip 6. Wees lief voor de huid

Besef dat je iemand op de foto zet die een mooi portret verwacht. Dit is anders dan een reportage of een journalistieke foto. Iemand wil er zo mooi mogelijk uitzien! 

Mensen kijken kritisch naar zichzelf. En wat hier vaak bij meespeelt is hoe de huid op de foto eruit ziet. Een onrustige huid kan je natuurlijk niet zomaar wegtoveren (zonder dat het er snel gephotoshopt uitziet), maar let hierop bij het maken van de foto. 

Kies voor zacht licht en niet te harde schaduwen als iemand een onrustige huid heeft. Laat mensen naar het licht kijken voor het softbox effect dat rimpels niet te veel benadrukt. (Niks mis met rimpels, maar geen enkele klant wil ze benadrukken, geloof mij).

En ik let bij nabewerking ook op dat ik de verzadiging (want dit geeft een extra rode huid) en de helderheid niet te fanatiek gebruik, want dit versterkt lijntjes en oneffenheden. En ja, ik photoshop puistjes en andere oneffenheden die de klant net die dag heeft wel weg. Je wilt niet jarenlang herinnerd worden aan die ene puist, die er een weekje zat.

Wees bewust van iemands onzekerheden en vraag ook wat iemand belangrijk vindt of wanneer iemand zich het mooist vindt. Luister goed naar je klant en dan is jouw klant extra blij met jou! 

Dit waren mijn 6 tips voor een goede portretfoto. Wil je persoonlijk advies?

Mandy

Geschreven door