Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Menu

Wanneer doe je een newborn shoot?

Jullie kindje wordt binnenkort geboren. Een bijzonder moment dat vraagt om mooie foto’s. Vooral foto’s van jullie als gezin. Want foto’s worden er genoeg gemaakt, maar foto’s met jullie samen? Dat is vaak lastiger.

Maar hoe werkt een newborn shoot? En waar moet je aan denken? En wanneer doe je eigenlijk een newborn shoot? Logische vragen, waar ik graag vanuit mijn ervaring als fotograaf antwoord op geef!

Wat is een newborn shoot?

Een newborn shoot is eigenlijk een fotoshoot wanneer jullie baby net geboren is. Ze zijn dan nog heel klein en slapen veel. Ze zijn nog niet echt bewust van hun omgeving en zijn nog wat minder bewegelijk. Online vind je allerlei voorbeelden van newborn foto’s en allerlei informatie. Daarin is er niet echt een goed of fout.

Maar daardoor denken veel ouders dat er perse foto’s gemaakt moeten worden in de eerste of tweede week! Maar niet iedereen is daar klaar voor en in de eerste week is echt heel vroeg! Ik geloof niet in een strict aantal weken. Misschien noem je het officieel geen newborn meer als de baby al wat ouder is, maar de foto’s blijven net zo speciaal!

In dit artikel geef ik mijn visie op newborn fotografie en hoe ik te werk ga. Zo kan je hopelijk voor jezelf bepalen wat bij jullie past en wat voor foto’s jullie willen laten maken.

Met hoeveel weken plan je een shoot?

Een goede vraag! Eigenlijk heb ik daar geen duidelijk antwoord op. Je zult vast online andere antwoorden vinden. Dat je het binnen 2 weken moet doen. Maar om eerlijk te zijn? Ik vind dat je een fotoshoot moet doen wanneer het goed voelt.

Iedere bevalling is anders en het is belangrijk dat je de tijd neemt voor jezelf en het voor jullie oke voelt om een fotograaf bij jullie uit te nodigen. Je maakt zoveel mee! En dan voelt zo’n shoot al snel als te veel. En dat geven niet de foto’s die je van te voren misschien gedacht had.

Maar een newborn shoot is toch als ze heel klein zijn? Op zich wel, maar ik hou zelf niet zo van ‘hoe het hoort’, dus maak vooral je eigen regels!

Wil je jouw kleintje vastgelegd hebben als ze nog heel klein zijn? Dan moet je zo’n shoot de eerste weken doen. En als jij je goed voelt dan kan dat misschien wel in de tweede of derde week! Maar moet je er op dat moment niet aan denken? Dan kan het ook rustig met 6 weken. Of met 3 maanden. Het blijft bijzonder!

“Simpelweg ontroerd was ik toen ik de portretfoto’s voor mijn website zag die Mandy heeft gemaakt. Wat een prachtige, sprankelende beelden, met precies de uitstraling die ik wilde. Door haar professionaliteit, warmte en vriendelijkheid voelde ik me meteen op mijn gemak en dat is te zien op de foto’s. Voor een volgende fotoshoot op locatie ga ik deze vakvrouw zeker weer vragen.”

Susanne

Hoe werkt zo’n shoot?

Voor een newborn shoot kom ik meestal bij jullie thuis. Ik woon zelf in Zeist, maar reizen naar bijvoorbeeld omgeving Utrecht of omgeving Amsterdam is geen probleem. Ik fotografeer in jullie vertrouwde omgeving en leg jullie op een lifestyle manier vast.

Dat wil zeggen dat ik vooral natuurlijke en pure foto’s maak. Uiteraard komt jullie kindje er mooi op, maar ik maak geen studio foto’s en geen té geposeerde foto’s. Ik gebruik ook geen attributen en leg de baby niet in allerlei posities. Dat is een type fotografie die ik niet doe.

Ik maak foto’s zoals je die ziet in deze blog en op mijn website. Warm, natuurlijk en spontaan.

Een shoot duurt ongeveer 45 minuten tot anderhalf uur. Voor mooie foto’s heb ik vaak maar een half uur nodig, maar we maken natuurlijk eerst kennis en soms moet er even een luier verschoond worden of heeft de baby een beetje honger. Ik vind het vooral belangrijk dat je je niet gehaast voelt, maar het ook aangeeft als het klaar is.

Ik maak gebruik van natuurlijk licht, en ga in jullie huis opzoek naar de mooie plekken. Bijvoorbeeld in de woonkamer, op bed of in de babykamer.

Wil je buiten foto’s? Als het niet te koud is en er te veel wind is kunnen we zeker ook buiten foto’s maken! Extra leuk om meer afwisseling te hebben. Uiteraard niet in de volle zon, we zoeken dan wel de schaduw op.

Mogen broertjes en zusje ook op de foto?

Is het niet jullie eerste kindje? Extra leuk om de oudere broer(s) en/of zus(sen) erbij te betrekken! Hoe speciaal zijn deze foto’s voor later? En tevens het perfecte cadeau voor opa’s en oma’s. Die extra interactie is erg leuk voor de foto en ik ga altijd opzoek naar ook die spontane momenten.

Want kleine kinderen laten zich nou eenmaal niet regisseren. Ik vind het belangrijk dat een fotoshoot voor iedereen ontspannen voelt. Daarom werkt het ook met kinderen extra fijn om gewoon thuis of in de omgeving te fotograferen.

Zijn familieleden ook welkom?

Familieleden zijn zeker welkom, maar bedenk van te voren wel goed waar jij je prettig bij voelt. Het kan overwhelming zijn als er veel mensen zijn. Wil je vooral een rustige shoot met het gezin, dan is het misschien wat te veel. Maar het kan ook heel special zijn om ouders erbij te betrekken en dit vast te leggen. Wil je dit graag? Dan is het wel goed om dit aan te geven, afhankelijk van hoeveel mensen er zijn hebben we misschien meer tijd nodig.

Waar moet ik aan denken of voorbereiden?

Het is fijn als het huis een beetje opgeruimd is. Maar past een beetje rommel bij jullie? Dan kan dat juist wel weer leuk zijn voor de foto. Een inkijkje in jullie leven, super leuk voor later! Als jullie zoon en dochter ouder is en ziet hoe het er vroeger aan toe ging. Maar wil je rust in de foto’s? Dan is het goed om een beetje op te ruimen.

Qua kleding raad ik hele drukke prints af, dit kan druk overkomen. Maar trek vooral aan waar jullie je prettig bij voelen. Alles helemaal matchen is echt niet nodig, maar kan natuurlijk wel. Hele felle of drukke kleren kunnen soms te veel aandacht trekken, dus bedenk goed wat bij jullie past. Zeker als je de foto’s eventueel wilt laten afdrukken en in huis wilt hangen, dan is het goed om daar rekening mee te houden in jullie kledingkeuze.

Wanneer plannen we een shoot?

Ben je zwanger? Dan hebben we uiteraard contact over jullie wensen. Maar een datum vooraf plannen is lastig. Daarom is het goed om contact met mij te hebben over mijn beschikbaarheid. Dan kan ik aangeven of ik in die weken nog plek heb. Zo ja, dan houden we contact.

Is de baby geboren? Stuur mij dan gerust een whatsappje (wel zo makkelijk misschien) en we kijken hoe je je voelt en wanneer ik langs kan komen.

Let op, in de drukke maanden doe ik alleen maar newbornshoots doordeweeks! (april t/m oktober). Zodra jullie er klaar voor zijn kom ik langs en maken we prachtige foto’s!

Moet een baby perse net geboren zijn?

Zoals ik hierboven al aangaf, ik hou zelf niet van vaste regels. Het is vooral belangrijk dat jij je er fijn bij voelt! Elke leeftijd is bijzonder en vanaf zo’n 6 weken krijg je echt meer interactie. Het inimini gevoel is er misschien af, maar een nieuwe bijzondere fase breekt aan! Ze beginnen met lachen en zijn meer bewust van de wereld.

Elke fase heeft iets unieks en voel dus niet te druk om iets te moeten doen omdat het zo hoort.

Zo vind ik rond de 3 maanden ook een erg leuke leeftijd om vast te leggen! Maar in mijn wereld zijn er geen regels. Ik kan advies geven, maar jij kiest waar je je fijn bij voelt en wanneer je klaar bent voor een shoot. Heb je een heftige bevalling gehad? Dan maken we gewoon wat later foto’s. Net zo waardevol!

Kan ik ook mijn zwangerschap laten vastleggen?

Niet alleen de geboorte van jullie zoon of dochter is bijzonder, ook de zwangerschap. Een mooi moment in je leven om vast te laten leggen. Bij jullie thuis, of bijvoorbeeld ergens op een mooie plek in de natuur. Van jou alleen of samen met je partner.

Een zwangerschapsshoot heeft helemaal niet zo uitgebreid te zijn, maar dat kan natuurlijk wel! Wil je meerdere outfits of locaties? Alles is mogelijk. Of misschien wil je gewoon deze bijzondere fase op een mooie foto, niet te veel poespas. Samen overleggen we jouw wensen.

Wil je een zwangerschapshoot én een newbornshoot boeken? Dan hanteer een speciale combinatieprijs. Je vindt er meer over op mijn informatie pagina.

Wat kost een newborn shoot?

Op mijn informatie pagina vindt je alle prijzen en ook de combinatie pakketen voor zwangerschap. En stuur anders gerust een berichtje als je nog vragen hebt.

Een newbornshoot is meer dan alleen een paar foto’s maken. Ik kom bij jullie langs, neem de tijd voor een fotoshoot (want met kinderen kan je het nooit helemaal plannen) én ik besteed tijd en zorg aan de selectie en de nabewerking.

Je ontvangt een online gallery met de bewerkte foto’s in hoge resolutie. Je kan ze dus makkelijk zelf laten afdrukken. De foto’s zijn in kleur én in zwart/wit. Zodat je zelf kan bepalen wat jullie mooi vinden. Zoals je op deze pagina wel kan zien, ben ik gek op zwart/wit!

Ik bied ook pakketten aan met een album, een mooie manier om iets met de foto’s te laten doen. Ik maak luxe albums, met prachtig papier en een cover naar keuze. Ook leuk om cadeau te geven aan bijvoorbeeld de grootouders!

Wil jij ook mooie foto’s?

Willen jullie ook prachtige foto’s van jullie gezin? Een herinnering voor later, vastgelegd op een natuurlijke en ontspannen manier?

Home » Blog » Wanneer doe je een newborn shoot?