7 website tips voor fotografen voor een professionele website

Hoe ziet een goede website voor een fotograaf er uit? Het is ten eerste een plek om jouw portfolio te tonen, maar een slim gevulde website kan nog zo veel meer doen om potentiële klanten te trekken!

Lees mijn 7 tips om meer klanten met je fotografie website aan te trekken.

Inhoud

  1. Vertel voldoende over jezelf en jouw krachten
  2. Toon foto’s van wat en wie je wilt aantrekken
  3. Toon niet te veel foto’s tegelijkertijd
  4. Snap het verschil tussen bloggen voor SEO en een fotoreportage
  5. Verzamel reviews op een onafhankelijk online platform
  6. Toon professionele foto’s van jezelf
  7. Houd de bestandsgrootte van foto’s laag voor een snellere website

Tip 1. Vertel voldoende over jezelf en jouw krachten

Jouw foto’s zijn natuurlijk heel belangrijk. Niemand gaat je boeken als ze de foto’s niet mooi vinden.

Maar onderschat het belang van goede teksten niet. Je moet jouw bezoekers voldoende informeren. Ze hebben vragen en twijfels. Fotografie vraagt een stukje vertrouwen en mensen willen een klik voelen.

Vertel daarom voldoende over jezelf, over de persoon achter de camera. Wat onderscheidt jou? Waarom moeten mensen bij jou wezen? Hoe werk jij?

Denk aan jouw ideale doelgroep en aan wat voor vragen zij zouden hebben. Met welke woorden en informatie zou je jezelf verkopen als er fysiek een potentiële klant voor je stond? Die informatie hoort ook op je website.

Vertel over jezelf, geef mensen een beeld van wie er achter de camera staat.

Tip 2. Toon foto’s van wat en wie je wilt aantrekken

Wil jij een bepaald type klant of opdracht boeken? Dan moet je dit wel laten zien op je website. Zorg dat mensen zich kunnen spiegelen aan jouw portfolio. Toon dat je iets al eerder gedaan hebt; mensen zijn niet graag proefkonijn.

Hoe kom je dan aan portfolio materiaal?

Gewoon maken! Doe bijvoorbeeld eerst een keertje vrij werk zodat je de fotoshoot op jouw voorwaarden kunt doen en die foto’s op je website kan plaatsen om daarna betalende klanten aan te trekken.

Denk ook aan wat jouw foto’s uitstralen.

Je geeft bijvoorbeeld een verkeerd signaal af als je high-end wilt aantrekken, maar goedkope materialen en locaties toont.

Ik toon expres foto’s op buitenlandse locaties op mijn trouwfotografie website.

Tip 3. Toon niet te veel foto’s

Overweldig bezoekers niet met te veel foto’s. Dit klinkt misschien gek, want als fotograaf wil je jouw werk laten zien. Maar overschat de spanningsboog van jouw bezoeker niet. Ze gaan echt niet honderden foto’s aandachtig bekijken.

Kies jouw beste foto’s uit – die echte knalplaten – en licht ze mooi groot uit op jouw belangrijkste pagina’s. Zo weet je zeker dat bezoekers in ieder geval jouw beste werk te zien krijgen.

Je kunt bijvoorbeeld wel verwijzen naar een fotoreportage pagina voor de liefhebbers die een volledige shoot willen zien.

Tip 4. Snap het verschil tussen bloggen voor SEO en een fotoreportage

Vaak zeggen fotografen te bloggen voor SEO (= hoger in Google komen) maar plaatsen ze eigenlijk alleen fotoreportages. Bijvoorbeeld, een titel zoals “Winterse bruiloft in Parc Broekhuizen” met daaronder een 3 zinnetjes over het ja-woord plus een berg foto’s.

Ja, er zullen zeker mensen googelen naar “winter bruiloft parc broekhuizen”. Maar alleen een passende titel is onvoldoende.

Geeft jouw pagina de informatie die mensen zoeken wanneer ze die woorden googelen? Jij vertelt hoe de bruiloft van twee vreemden ging. Terwijl die bezoekers informatie willen over de locatie voor HUN bruiloft. Ze hebben vragen zoals, “Is het geschikt voor een winterbruiloft? Is het een fotogenieke locatie?” Geef jouw blogbericht die informatie?

Houd de zoekintentie die iemand heeft in gedachten. Wat willen ze lezen? Als jij geen antwoord geeft op de zoekopdracht, ga je niet hoog ranken in Google.

Tip 5. Verzamel reviews op een onafhankelijk online platform

Iedereen kan van alles verkondigen online en zich voordoen als een bedrijf. Het helpt jou betrouwbaarder over te komen tegenover bezoekers én Google als jij positieve reviews hebt op een onafhankelijk platform. Het toont dat jij al tevreden klanten gehad hebt en dus een betrouwbare en goede keuze bent.

Ik gebruik hiervoor graag Google Mijn Bedrijf. Daarmee kun je gratis een geverifieerd bedrijfsprofiel maken binnen Google. Klanten kunnen op jouw profiel makkelijk een review achterlaten via het reviewformulier.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook Klanten Vertellen of zelfs een openbare Facebook pagina gebruiken. Belangrijk is dat mensen de review zelf inzenden.

Klanten kunnen makkelijk een review op jouw Google Mijn Bedrijf profiel achterlaten.

Tip 6. Toon professionele foto’s van jezelf

Het is ironisch, maar ik zie het nog vaak: fotografen die geen goede foto’s van zichzelf hebben en alleen een vakantiekiekje tonen op hun website. Niet handig, want denk na over het signaal dat je uitzendt: Blijkbaar vind jij fotografie zelf niet eens zo belangrijk. Waarom zou jouw potentiële klant dat wel moeten doen dan?

Toon dat jij fotografie en de klant serieus neemt en zorg voor een professioneel zelfportret. Al is het maar met een statief en zelfontspanner.

Wil je elke 3 weken gratis tips ontvangen?

In mijn nieuwsbrief voor fotografen deel ik praktische tips over fotografie & ondernemen. Ik neem je mee in mijn leermomenten en ontdekkingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip 7. Houd de bestandsgrootte van foto’s laag voor een snellere website

Fotografen werken vaak met grote bestanden voor haarscherpe foto’s. Maar leer jezelf aan om foto’s te verkleinen voordat je ze uploadt. Onnodig zware bestanden kunnen de laadsnelheid van jouw website negatief beïnvloeden.

Nu hoeft jouw website niet binnen één milliseconde te laden, maar een hele trage website is ook niet fijn.

Geef jezelf een limiet, zoals maximaal 0,5 MB per foto.

Zo is de onderstaande foto 13,5 MB in maximale kwaliteit op 7117 pixels breedte. Nog 2,3 MB bij 2500 pixels. En slechts 0,4 MB wanneer opgeslagen met 50% kwaliteit (jpg) in Photoshop. Ziet er nog steeds scherp uit, toch?

Deze foto is opgeslagen met 50% kwaliteit.

Hou altijd jouw klant in gedachten

Dus in conclusie: Denk altijd aan jouw ideale klant. Wat moeten ze zien en weten om overtuigd te worden? Vul jouw website zo volledig in dat deze ideale klant jou zou willen boeken zelfs als ze nog nooit eerder van jou gehoord hebben.

Je kunt jouw website natuurlijk ook uitbesteden.

Mandy

Geschreven door